KORISNI SAVETI

Na koliko se radi veliki servis?
Veliki servis se radi svakih 60-80,000 km ili 5-6 godina u slučaju da prelazite manje kilometraže.
Koliko je važno ulje i filtere menjati na vreme?

Svaki sat rada znači više nečistoća u ulju. Zbog toga se habanje delova motora povećava približavanjem kraja servisnog perioda. Zanemarivanje zamene ulja može dovesti do još većih oštećenja, kao što je zaribavanje klipnih prstenova ili povećanog habanja zupčanika u prenosima.

Uljni filteri moraju se menjati kod zamene ulja. Karakteristike novog ulja brzo se narušavaju starim uljnim filterom. Kad uljni filter postane začepljen otežana je cirkulacija ulja, što povećava opasnost od pregrevanja, prekida dotoka ulja i oštećenja pojedinih delova motora.

Da li je tačno da starija vozila moraju koristiti gušće ulje?
Da. Stariji motori obično imaju veće tolerancije (na pr. zazorima između prstena klipa i zida cilindra) te im je potrebno gušće, to jest, viskoznije ulje da bi održali zaštitu i smanjili potrošnju ulja.
Kolika je normalna potrošnja motornog ulja?

Normalno je da motor troši manje količine ulja što zahteva redovnu kontrolu nivoa i dolivanje između dve izmene ulja. Mala količina ulja sagoreva u cilindrima, a izvesna količina isparava. U normalnim uslovima motor potroši od 0,2 do 0,5 litara ulja na 1.000 km. U slučajevima da je potrošnja ulja veća od 1 litre na 1000 km, treba kontaktirati ovlašćeni servis.

Mora se znati da, bez obzira na redovno dolivanje, zamena ulja se mora izvršiti u propisanom roku. Interval zamene ulja se ne sme produžavati.

Na koje vreme je potrebno menjati antifriz?
Poznato je da je najbolje da antifriz cele godine bude u sistemu za hlađenje, jer ima nižu tačku smrzavanja odnosno višu tačku ključanja što omogućava radne temparature motora i preko 100 stepeni. Zbog ovoga je preporučeno da se antifriz menja svake 2-3 godine. U prodaji se mogu naći 2 vrste antifrza sa oznakama G11 za starije sisteme hlađenja i G12 za vozila sa aluminijumskim hladnjacima. Obe vrste antifriza su koncentrovane i razblažuju se u razmeri 1:1. Prilikom razblaživanja obavezno koristiti destilovanu vodu kako biste sprečili pojavu kamenca u sistemu hlađenja.
Kako proveriti klima uređaj u automobilu?
Prvi savet koji Vam možemo dati je da proverite klima uređaj u Vašem automobilu na vreme. Nemojte čekati letnje vrućine da biste to učinili, nego je isprobajte na proleće. To će Vam dati dovoljno vremena da otklonite eventualne nedostatke. Uključite klimu pritiskom na dugme A/C, isprobajte da li dovoljno hladi, da li ventilator duva na svim brzinama.
© 2016 Auto Servis Luka
Design and develop Ficano Design Team